Verspreiding en trends
Verspreiding
Deze kaart is gebaseerd op landelijke tellingen van kolonievogels en zeldzame broedvogels (Meetnet Broedvogels). Per atlasblok van 5x5 km is het aantal broedparen gegeven.
Deze kaart is gebaseerd op de Atlas van de Nederlandse Vogels (1987). Per atlasblok van 5x5 km wordt een schatting van de aanwezige aantallen gegeven.
Aantalsontwikkeling
broedvogeltrend
Deze grafiek is gebaseerd op het Meetnet Broedvogels (kolonies en zeldzame broedvogels). Weergegeven is de jaarlijkse populatie-index, gebaseerd op de gehele populatie of aantallen in de belangrijkste broedgebieden (rode punten) en de trendlijn (donker gekleurde lijn).
- vanaf 1980
- geen trend aantoonbaar (~)
- laatste 12 jaar
- geen trend aantoonbaar (~)
watervogeltrend
Deze grafiek is gebaseerd op het Meetnet Watervogels (seizoen juli t/m juni). Weergegeven is het seizoensgemiddelde in de monitoringgebieden (rode punten), de trendlijn (donker gekleurde lijn) en het 95% betrouwbaarheidsinterval van de trendlijn (lichtgekleurde lijn).
- vanaf 1988
- geen significante aantalsverandering (0)
- laatste 12 jaar
- significante afname, >5% per jaar (--, minimaal halvering in 15 jaar)
Broedsucces en overleving
Onvoldoende gegevens beschikbaar voor trendanalyse.
Seizoensvoorkomen
seizoenspatroon
Deze grafiek is gebaseerd op het Meetnet Watervogels (seizoen juli t/m juni). Weergegeven is het gemiddeld aantal per maand in de laatste vijf seizoenen, met onderscheid welk deel is geteld en welk deel is bijgeschat bij onvolledige tellingen (? voor maanden met onbetrouwbare schatting).
Beschrijving voorkomen
Buiten broedtijd
In de eerste tien jaren van de 21e eeuw verbleven er enkele tientallen Heilige Ibissen in ons land. Ze werden voornamelijk gezien in de omgeving van de broedplaatsen, soms echter op grotere afstand. Vanaf ongeveer 2010, samenvallend met het terug vangen van de vogels, is het aantal sterk gedaald. De enkele vogels die daarna nog werden gezien, kunnen van Nederlandse of Franse oorsprong zijn.
Broedtijd
Uit collecties ontsnapte Heilige Ibissen deden vanaf 2001 broedpogingen, die in 2003 voor het eerst jonge vogels opleverden. Maximaal werden 12 nesten gemaakt, in 2007, verdeeld over drie locaties. De vogels waren merendeels afkomstig uit het vogelpark Avifauna bij Alphen a/d Rijn. Vanaf 2009 werden ze zo veel mogelijk terug gevangen, en vanaf 2010 worden geen broedgevallen meer gemeld. Wel zwerven er in de broedtijd nog solitaire vogels of duo's rond. Die kunnen, zo blijkt uit ringaflezingen, afkomstig zijn uit West-Frankrijk. Hier nestelen meer dan 1000 paren Heilige Ibissen, eveneens van oorsprong uit gevangenschap afkomstig. Vanaf 2006 is begonnen met het indammen van deze populatie.
Vogelrichtlijn
Staat van instandhouding
Voor deze soort is geen Staat van Instandhouding van toepassing. De Heilige Ibis is een exoot en valt daarmee buiten artikel 1 van de Vogelrichtlijn, dat betrekking heeft op alle natuurlijk in het wild levende vogelsoorten op het Europese grondgebied van de EU-lidstaten. De Heilige Ibis is daarmee ook niet beschermd op grond van de Wet natuurbescherming.
Aangewezen gebieden
Er zijn geen gebieden aangewezen voor deze soort.
Telrichtlijnen
Er zijn geen telrichtlijnen voor deze soort.