Verspreiding en trends
Verspreiding
Deze kaart is gebaseerd op landelijke tellingen van kolonievogels en zeldzame broedvogels (Meetnet Broedvogels). Per atlasblok van 5x5 km is het aantal broedparen gegeven.
Deze kaart is gebaseerd op de Vogelatlas van Nederland (Sovon 2018). Per atlasblok van 5x5 km is er een schatting van het aantal individuen gegeven.
Aantalsontwikkeling
Onvoldoende gegevens beschikbaar voor trendanalyse.
Broedsucces en overleving
Onvoldoende gegevens beschikbaar voor trendanalyse.
Seizoensvoorkomen
seizoenspatroon
Deze grafiek is gebaseerd op de Atlas van de Nederlandse Vogels (1987). Weergegeven is een geïndexeerd aantal per maand. Eerst zijn per atlasblok voor elke maand de aantallen gemiddeld over alle teljaren, het resultaat daarvan is voor elke maand gemiddeld over alle atlasblokken.
Beschrijving voorkomen
Voorkomen
Buiten broedtijd Staartmees heeft in Europa veel ondersoorten. Naast onze ‘eigen’ Staartmees, kan de noordelijke ondersoort caudatus (Witkopstaartmees) in Nederland worden waargenomen. Determinatie kan lastig zijn en bovendien kennen Nederlandse broedvogels ook een witkoppige vorm. Vermoedelijk gaat het in zulke gevallen om zogenaamde intergrades tussen Staartmees en Witkopstaartmees. Het aantal Witkopstaartmezen verschilt sterk van jaar tot jaar. Invasies komen voor, maar zijn in ons land een zeldzaamheid, zoals in 2010/11. Broedtijd Zuivere broedgevallen van Witkopstaartmezen zijn zeldzaam. De enkele keer dat dit gebeurde, zoals in Arnhem 2015 en meerdere pogingen van vogels met Staartmees als partner, vonden plaats in het voorjaar na een winterse invasie.
Vogelrichtlijn
Staat van instandhouding
Van deze soort is geen Staat van Instandhouding beschikbaar.
Aangewezen gebieden
Er zijn geen gebieden aangewezen voor deze soort.
Telrichtlijnen
Er zijn geen telrichtlijnen voor deze soort.