Verspreiding en trends
Verspreiding

Deze kaart is gebaseerd op de Vogelatlas van Nederland (Sovon 2018). Per atlasblok van 5x5 km is er een schatting van het aantal individuen gegeven.
Aantalsontwikkeling
Watervogeltrend
Deze grafiek is gebaseerd op het Meetnet Watervogels (seizoen juli t/m juni). Weergegeven is het seizoensgemiddelde (rode punten), de trendlijn (donker gekleurde lijn) en het 95% betrouwbaarheidsinterval van de trendlijn (lichtgekleurde lijn).
- vanaf 1987
- significante toename, <5% per jaar (+)
- laatste 12 jaar
- significante toename, <5% per jaar (+)
Broedsucces en overleving
Onvoldoende gegevens beschikbaar voor trendanalyse.
Seizoensvoorkomen
Deze grafiek is gebaseerd op het Meetnet Watervogels (seizoen juli t/m juni). Weergegeven is het gemiddeld aantal per maand in de laatste vijf seizoenen, met onderscheid welk deel is geteld en welk deel is bijgeschat bij onvolledige tellingen (? voor maanden met onbetrouwbare schatting).
Staat van instandhouding
Van deze soort is geen Staat van Instandhouding beschikbaar.
Beschrijving voorkomen
Buiten broedtijd
De onder meer in Zuid-Europa broedende Flamingo was tot ongeveer 1980 een zeldzaamheid. Sinds 1983 broeden er Flamingo's in het Zwillbrocker Venn, net over de Duitse grens bij de Achterhoek. Ze nestelen er met Chileense Flamingo's en een enkele Caribische Flamingo en vormen soms mengparen. Na de broedtijd vertrekken ze in juli naar Nederland. De meeste vogels gaan naar het IJsselmeergebied (vooral Friese kust en Randmeren) en het Lauwersmeer, maar ze duiken ook elders op. Na oktober verkast de meerderheid naar het Deltagebied, waar ze zowel in zoute als zoete wateren overwinteren. In april zijn ze weer terug op de broedplaats.
Aangewezen gebieden
Er zijn geen gebieden aangewezen voor deze soort.
Telrichtlijnen
Er zijn geen telrichtlijnen voor deze soort.